schoorsteen-vegen

  faq

  Hoe vegen jullie mijn schoorsteen?

  Het vegen kan gebeuren vanaf het dak, maar ook vanaf de onderzijde, afhankelijk van hetschoorsteen-kanaal, de staat van het dak, bereikbaarheid, enz. Hiervoor hebben wij verschillende hulp- en aansluitstukken, zodat we zo goed mogelijk het vrijkomende roet kunnen opvangen en wegzuigen.
  Ook word er een schoon kleed op de grond gelegd en indien nodig de muur afgeplakt. Hierdoor blijft uw woning zo veel mogelijk schoon.
  De schoorsteenveger komt voor het vegen van uw schoorsteenkanaal en nietvoor het leegzuigen van de kachel of openhaard. Wel zal alle roet die uit deschoorsteen vrijkomt door ons verwijderd worden.

  Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

  Dit hangt o.a. van uw verzekeringsmaatschappij af. Meestal geldt als minimum 1 keer per jaar, liefst vaker. Ook uw stookgedrag en het soort schoorsteen zijn bepalend. Daarin kunnen wij u advies geven. Bij een rietendak is een vonkenvanger verplicht.

  Waar moet ik op letten bij het stoken?

  Belangrijk is de kwaliteit van het hout en de vochtigheidsgraad; deze moet tussen 8 en 15% liggen. Is deze hoger, dan zult u droger hout moeten kopen en het vochtige hout langer laten drogen. Nat hout heeft een zeer slecht rendement door het verdampen van het vocht en dit veroorzaakt veel roet en brandgevaarWij kunnen de vochtigheidsgraad van uw hout kostenloos voor u meten tijdens de veegafspraak. Vraag hier gerust om bij de schoorsteenveger. Het is verstandig om uzelf te verdiepen in de eigenschappen en instructies van uw kachel. Zo kunt u een optimaal rendement behalen.

  Van belang is dat u de ingaande lucht niet te veel smoort. Dit veroorzaakt slechte zuurstoftoevoer, een onvolledige verbranding en levert weinig warmte en veel roetontwikkeling op. Door de kunst van het stoken te leren geeft uw kachel veel meer warmte, en zal deze minder hout verbruiken. Zo zult u meer plezier beleven aan het stoken van hout.

  Kunnen jullie ook een kachel leveren?

  Nee, wij zijn gespecialiseerd in schoorstenen. Het is verstandig om uw schoorsteen goed te laten nakijken voordat u een kachel koopt. Dit doen wij graag voor u. Wij kunnen u ook adviseren over het benodigde aantal kilowatts van de aan te schaffen kachel. Hierbij bekijken we o.a. hoe goed uw woning geïsoleerd is en of de kachel als hoofd- of bijverwarming gebruikt zal gaan worden.

  Over de kachel zelf kunt u zich het beste laten informeren door een kachelspeciaalzaak. Wij kunnen enventueel samen met u verschillende kachelspeciaalzaken bezoeken of raadplegen die u van een goed advies kunnen voorzien over de te leveren kachel en wij kunnen beoordelen of deze aansluit op het schoorsteenkanaal. Zo kunt u kosten van een eventuele aanpassing aan uw schoorsteen vooraf duidelijk krijgen. Dit voorkomt veel leed achteraf.

  Ik heb een schoorsteenbrand gehad, wat nu?

  Wanneer u brand heeft gehad is er meestal ook brandweer bij geweest. Deze geeft u dan een stookverbod dat bij de gemeente word geregistreerd. Om de schoorsteen weer in gebruik te mogen nemen dient deze te worden geïnspecteerd. Uiteraard kunnen wij dit voor u verzorgen.

  Bij een niet al te heftige brand is vegen soms al voldoende. In andere gevallen zal er een reparatie of zelfs vernieuwing van het kanaal moeten plaatsvinden. Wanneer het schoorsteenkanaal weer is goedgekeurd dient dit gemeld te worden bij de brandweer i.v.m. de dekking van uw verzekering.

  Graag staan wij de gemeente of brandweer te woord of brengen we een schriftelijk verslag uit.

  Mijn schoorsteen bevat asbest, wat nu?

  Wanneer er asbest is geconstateerd, zal de schoorsteen niet meer door ons geveegd worden. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk.
  Is de doorgang van het kanaal groot genoeg, dan is het vaak mogelijk een flexibele schoorsteenvoering te plaatsen om het asbest te overbruggen.
  Is dit niet mogelijk dan dient het asbest verwijderd te worden door een asbestsaneringsbedrijf.

  De trek van mijn schoorsteen is slecht, wat nu?

  Veel trekproblemen zijn met vaak kleine en simpele wijzigingen te verhelpen. Denk hierbij o.a. het vergroten van de uitmonding van de schoorsteen, het plaatsen van een (trekbevorderende-)kap of het aanpassen van uw stookgedrag. Een gemetseld kanaal heeft een lange tijd nodig om warm te worden. Hierdoor condenseert het roet tegen de metselstenen voordat het de schoorsteen heeft verlaten. Dit veroorzaakt veel roet ophoping, met name wanneer een schoorsteen door inregenen van binnen nat wordt.

  Roestvast stalen kanalen zijn meestal goed geïsoleerd en houden de warmte beter vast. Deze zijn van binnen ook veel gladder, waardoor bij gebruik van goede kwaliteit hout de hoeveelheid roet van emmers beperkt wordt tot een handvol stof. Let wel dit maakt het vegen niet overbodig aangezien er nog meer factoren zijn die de hoeveelheid roet beïnvloeden.

  Om te bekijken wat er mogelijk is om uw situatie te verbeteren kunt u contact met ons opnemen via onze contact pagina.

  Werken jullie met abonnementen?

  Nee, maar ons bedrijf is erop gericht om onze klanten met afgesproken regelmaat te herinneren wanneer het tijd is om de schoorsteen te vegen of andere onderhoudsgevoelige werkzaamheden te laten verrichten.

  Let er wel op dat u er zelf altijd verantwoordelijk voor blijft dat dit gebeurt. Wanneer wij u niet kunnen bereiken dient u zelf een afspraak te maken.
  Denk er aan dat uw schoorsteen minimaal 1 keer per jaar geveegd moet worden i.v.m. uw brandverzekering. Meestal geldt als minimum 1 keer per jaar, liefst vaker. Ook uw stookgedrag en het soort schoorsteen zijn bepalend. Daarin kunnen wij u advies geven. Bij een rietendak is een vonkenvanger verplicht.

  Moet een gaskachelkanaal geveegd worden?

  Bij een gaskachel komt geen roet vrij, maar wel veel condenswater en zuren die een gemetseld kanaal ernstig kunnen aantasten.
  Het is dan ook verstandig dat de installateur bij de jaarlijkse controle ook de trek van de schoorsteen meet. Eventueel kunt u dan zelf het vrijgekomen gruis uit de schoorsteen wegzuigen.

  Ook kunnen vogelnesten de schoorsteen verstoppen. Juist bij een gaskachel is het van belang dat er een kap geplaatst is om het nestelen tegen te gaan.

  Heeft u een flexibele buis in combinatie met uw gaskachel, dan hoeft deze in principe niet geveegd te worden. U kunt door ons natuurlijk altijd een schoorsteen-inspectie per camera laten uitvoeren.

  © 2018 SOS Donders. Deze website is geoptimaliseerd door Power Internet.